Deri Soyulması

Deri soyulmaları hakkında nedenler, çözümler ve tartışma platformu
Menu
  • Ana Sayfa
  • Deri Soyulması
  • Hakkımızda
  • Kullanım Koşulları
  • İletişim

Bebeklerde Deri Soyulması Nedenleri Ve Tedavisi Nelerdir?

Bebeklerde çeşitli dönemlerde ve çeşitli sebeplerden dolayı cilt problemleri çıkmakta olduğunu görebilirsiniz. Bu noktada özellikle deri soyulması problemi yeni doğan bebeklerde en sık şekilde karşımıza çıkmakta olan cilt problemlerinin arasında yer alıyor. Bebeklerde deri soyulması sorununa baktığımız zaman bu sorun genellikle yeni doğan bebeklerde meydana geldiği görülüyor.

Deri soyulması durumu sadece bebeklerde değil aynı zamanda yetişkinlerde de meydana gelmekte olan sorunlar arasında yer alıyor. Bu sorunun meydana gelmesinin sebebi ise; cilt nem dengesinin sağlanmamasından dolayı cildin üzerinde ince bir tabakanın kabuklaşmaya başlaması ve bu tabakan cilt dokusundan ayrılmasından kaynaklanmaktadır. Deri soyulması durumu en çok yeni doğan bebeklerde karşımıza çıkmaktadır.

Yeni Doğan Bebeklerde Deri Dökülmesinin Sebebi Nedir?

Yeni doğan bebeklerde deri soyulması görülmesinin en büyük sebebi ise; bebekler anne karnındayken su içi yaşam sürerler. Fakat bu ortamdan çıktıktan sonra artık hava dolu bir atmosfere gelirler. Bebeğinizin yaşamış olduğu bu değişimden sonra cildinin üzerinde yer alan ince deri soyulmaya başlar. Bu derinin soyulması sizi telaşlandırmasın. Çünkü soyulan derinin yerine daha kalın ve sağlam deri gelir. Daha sağlam ve kalın derinin gelmesi bu yüzden korkulacak bir durum olmayarak nitelendirilmektedir. Deri soyulması sırasında alacağınız basit önlemler bu sürecin daha rahat şekilde atlatılmasında yardımcı olur.

Deri Soyulması Bütün Bebeklerde Görülür Mü?

Bebeklerde deri soyulması durumun dünyaya gelen bütün bebeklerde görülmeyebilmektedir. Özellikle tam olarak vaktinde doğmuş olan bebeklerde bu durumun görülmesi daha düşük bir ihtimal olarak karşınıza çıkacaktır. Fakat geç veya erken doğan bebeklerde deri dökülmesi durumuyla daha sık şekilde karşı karşıya kaldığımızı söyleyebiliriz.
Bebeğinizde deri dökülmesi durumu doğduktan birkaç gün içerisinde başlar. İlk başlangıç göstermiş olduğu nokta ise; avuç içleri ve ayak bilekleri şeklindedir. Soyulma durumu başlandıktan birkaç gün sonra sorun ortadan kalkacaktır. Deri soyulması durumu başladıktan birkaç gün sonra son bulmadığı takdirde doktorunuza danışmanızda da fayda vardır. Çünkü süreç uzun süren bir süreç değildir ve belirtmiş olduğumuz gibi genellikle birkaç gün içerisinde son bulmaktadır.

Deri Soyulmasına Nasıl Önlem Alınır?

Bebeklerde deri soyulması görüldüğü zaman insanlar genellikle bu durumda neler yapmaları gerektiğini merak etmektedir. Eğer bebeğinizde cilt soyulması ve deri dökülmesi gibi durumlar oluştuysa bebeğinizin cildinin nemlendirilmeye ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı giderebilmek için özellikle bebeğinizi banyo yaptırdıktan sonra uygun olan bir bebek nemlendiriciyle (doktorunuzun önerdiği nemlendiriciyi kullanmaya özen göstermelisiniz) bebeğinizin cildini nemlendirmeniz gerekir. Nemlendirici seçiminin bebeğinizin cilt yapısıyla uyumlu olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Bu yüzden en doğru ürünü seçebilmek için doktorunuzdan yardım alma yoluna gidebilirsiniz. Eğer bebeğinizin cildine uyumlu bir nemlendirici tercihi yapmazsanız bebeğinizde alerji oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden özellikle doğal içeriği yüksek olan bebek nemlendiricileri tercih edilmelidir.

Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır

Yeni doğan bebeklerinizin cilt bakımını yapmanız çok büyük bir önem arz eder. Bu yüzden bütün aşamalara dikkat ederek özenli bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Çünkü bebeklerin cildi meydana gelen hasarları ve sorunları kaldıramayacak durumda olabilmektedir.

Yeni doğan bebeklerde henüz dolaşım sistemi tam olarak yerine oturmadığı ve dış dünyaya bir alışma süreci olduğundan dolayı özellikle ciltte kızarıklıklar gibi durumların meydana gelmekte olduğunu görebiliyoruz. Ek olarak doğum kanalından geçiş evresinde meydana gelmekte olan basınç olayı da vücutta ve yüz bölümünden kırmızı noktalarla morluklar görülmesine sebep olabilmektedir.

Bebeğinizde görülmekte olan bu durumlar ağırlıklı olarak bir haftanın içerisinde giderilecek olan durumlardır. Bebeğinizi bu noktada doğduktan sonra mevsime uygun şekilde giydirmeli ve gereğinden fazla giydirmemeye dikkat etmeniz gerekir. Bebeğiniz giyinik olduğu zaman ortamın sıcaklığı da 22 ile 24 derece arasında olması bebeğinizin cilt sağlığı için önem arz etmekte olan noktalar arasındadır.

Bebeğiniz doğduktan sonra cilt kuruluğu, döküme ve kabuklanma gibi durumlar genellikle ilk 2 ile 3 hafta arasında görülmektedir. Bu dönemde anne ve babaların özellikle bebeklerinin ciltlerini temiz tutmaya özen göstermesi gerektiği gibi bebeklerinin cildinin nemli olmasına da özen göstermesi gerekmektedir.

Bebeklerin ciltleri ilk doğdukları zamanlarda yetişkinlere nazaran daha kuru ve nemi tutabilme kapasitesi daha düşük seviyede olduğundan ötürü bebeklerin toksinlere karşı daha duyarlı olduklarını görebiliyoruz. Bunun önüne geçebilmek için ise, nemlendirici kremler, bebek yağları ve losyonları kullanma yoluna gidebilirsiniz. Merhemler, yağlı pomatlar gibi ürünleri bebeğinizin gözeneklerini tıkar ve terleme gibi durumlar meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden bebeğinizde isilik gibi durumlar oluşmaması için bu ürünleri kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Bebeklerde Görülebilecek Cilt Rahatsızlıkları Nelerdir?

Bebeklerde deri soyulması dışında birbirinden farklı cilt rahatsızlıklarının görülebilme ihtimali de bulunmaktadır. Bebeklerde karşımıza çıkabilecek diğer cilt rahatsızlıkları ise şu şekildedir:

Akne sorunu: Bu sorun karşımıza bebeklerin yaklaşık olarak %20’sinde çıkmaktadır. Bu sorun genellikle bebekler dünyaya geldikten sonra birkaç ay içerisinde ortadan kaybolmaktadır. Akneler kendilerini beyaz noktalar, kabarcıklar şeklinde gösterebilmektedir. Küçük beyaz kabarcıklara ise milya adı verilmektedir. Bebeklerde görülen akne sorunu genellikle kısa sürelidir ve kendi kendine çözülebilmektedir. Fakat bu sorun bebeğinizde şiddetli bir şekilde görülüyorsa mutlaka bebek doktorunuzla ile iletişime geçme yoluna gitmeniz gerekmektedir.

Konak Sorunu: Bebeklerin büyük bir bölümünde meydana gelen konak sorunu, seboreik dermatit olarak da bilinmektedir. Bu sorun kaşlarda ve saçlı deride kabuklanma ve pullanma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorun genellikle bebeğinizin doğduğu ilk haftalarda karşınıza çıkacaktır. Süreç ise birkaç hafta veya birkaç ay sürebilmektedir. Sorunun tamamen çözülmesi ise 8 ile 12 aylık olana kadar sürebilmektedir.

Pişik Sorunu: Bebeklerde en fazla karşımıza çıkan cilt problemlerinin en başında pişik sorununun yer aldığını söyleyebiliriz. Bebeklerde deri soyulması gibi pişik problemi de sıklıkla görülmekte olan bir problemdir. Bu noktada ebeveynler pişikten korunma yollarını deneyebileceği gibi aynı zamanda pişik kremi de kullanabilmektedir.

Bebeklerde Cilt Kuruluğu

Bebeklerde deri soyulması sebebinin ana kaynağına baktığımız zaman genellikle bu sorunun cilt kuruluğundan meydana gelmekte olduğunu da görebilirsiniz. Kuruluğun ana nedeni ise; ciltteki yağ hücrelerinin az yağ salgısı üretmesinden kaynaklanmaktadır. Bebeğinizde zaman içerisinde yağ salgısı daha fazla artış göstereceği için ortadan kalkmaya başlayacaktır. Fakat kuruluk devam ettiği takdirde bebeğinizde egzama görülmesine sebep olabilmektedir.

Bebeğinizin cilt kuruluğundan yana sorun yaşamaması için bu kuruluğu önlemenin bazı yöntemleri vardır ve mutlaka bu yöntemleri değerlendirmeniz gerekmektedir. İlk olarak bebeklerinizin kıyafetlerini yıkadığınız deterjanlara dikkat etmeniz gerekir ve bu deterjanları bebeklerin ciltleri için uygun seviyede olan özel deterjanlardan yana seçmelisiniz. Bebeklerinizin kıyafetini yıkamadan giydirmemeniz gerekir. Ek olarak kıyafetlerin %100 pamuklu kıyafetler olmasına da özen göstermeniz gerekir. Bebeğinizin kıyafetlerini yıkadığınız zaman yanlış deterjan kullandığınız takdirde kızarıklıklar ve kaşıntılar gibi durumlar meydana gelebilir.

Bebeğinizde cilt kuruluğunun önüne geçmek için aynı zamanda doktorunuzun önerdiği nemlendiricileri ve losyonları kullanma yoluna da gidebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin cildindeki kuruluk sorununa en iyi şekilde çözüm oluşturabilirsiniz.

Share
Pinterest
Tweet

Benzer Yazılar

Dudakta Deri Soyulması
Dudak problemleri günümüzde birçok insanın şikayet ettiği durumlardan bir tanesidir. …

Dudakta Deri Soyulması Nedenleri Ve Tedavisi Nelerdir?

Yüzde Deri Soyulması
Yüzde Deri Soyulması: Derimiz üç tabakadan oluşan hassas bir yapıdır. …

Yüzde Deri Soyulması Nedenleri Ve Tedavisi Nelerdir?

Deri Soyulması

Deri soyulmaları hakkında nedenler, çözümler ve tartışma platformu

Arama Yapın

Site içinde herhangi bir konuyu hızlıca bulmak istiyorsanız lütfen burayı kullanınız.

Yasal Uyarı

Websitemiz’de yazılan konular sadece kullanıcıları bilgilendirmek için hazırlanmıştır. Websitede bulunan tavsiye, tedavi yöntemi vb. gibi açıklamalar tamamen yazarlar tarafından hazırlanmış, daha önce yaşanmış vakaaların derlenmesi ile harmanlanmıştır. 

Bu sebepten dolayı, kullanıcılarımızın websitemizde yazan bilgileri denememeleri gerekmektedir. Öncelikle alanında uzman bir doktora görünüp, gerekli tetkikleri yaptıktan sonra tedavi süreçlerine başlamaları önerilmektedir.

Hakkımızda

  • Ana Sayfa
  • Deri Soyulması
  • Hakkımızda
  • Kullanım Koşulları
  • İletişim
Copyright © 2021 Deri Soyulması Ensede Çıkan Şişlikler