Yüzde Deri Soyulması: Derimiz üç tabakadan oluşan hassas bir yapıdır. Bu tabakalar; dermiş, epiderm ve endoderm olarak adlandırılır. Bu tabakalar derimizi oluşturur. Ve cilt üzerinde oluşan rahatsızlıklar da bu tabaklarda meydana gelmektedir. Bunun yanında cildimizin üst tabakası yani, epiderm oldukça hassas bir yapıdır. Üst tabaka olduğu için dışarıdan gelen tüm faktörlerle temas halindedir. Bu durumda epiderm yani üst derimize çok fazla dikkat etmeliyiz. Kaşıntı, döküntü, kızarıklık, sivilce gibi birçok cilt problemi bu tabaka üzerinde gerçekleşir.
Aşırı soğuğa, aşırı sıcağa, güneş ışınlarına, rüzgâra daha birçok faktöre oldukça fazla duyarlıdır. Ve bu etkenlerden çok fazla hasar görebilir. Bu yüzden cildimizin nem dengesini iyi ayarlamalı mutlaka güneş kremi kullanmalıyız. Biz bu yazımızda yüzde oluşan deri soyulmalarının ne olduğundan nedenlerinden ve buna iyi gelecek şeylerden bahsedeceğiz. Tüm bunları aşağıda bulabilirsiniz.
Yüzde Deri Soyulması Nedir?
Yüzümüz vücudumuzda saklayamadığımız tek parçamızdır. Yazın güneşinde kışın soğuğunda dışarı ile her zaman temas halinde olan yüzümüzdür. Bu yüzden cildimizin diğer parçalarına göre çok daha hassastır. Yüzümüzde oluşan bir lekenin geçmesi ayları bulabilmektedir. Bunun yanında vücudumuzda döküntü oluşturmaya en yatkın yer de yine yüzümüzdür.
Cilt döküntüsü epiderm tabakasının zarar görmesi ile oluşur. Bu bazen güneş lekelerinden dolayı olabilirken bazen de çok kuru bir cilt yapısına sahipseniz, cildinizi yeterince nemli tutmadığınız zamanlarda da gerçekleşebilir. Bazen cilt rahatsızlıkların en büyük belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Yüzde deri soyulması, cildimizin epiderm tabakasının çeşitli nedenlerle hasar görerek işlevini yitirmesi ile döküntüler oluşturarak yapısının yenilemesidir. Bu mevsim geçişlerinde çok daha sık yaşanmaktadır. Ve yine bayanlarda erkeklere oranla daha fazla görülen bir sorundur. Bayanlarda daha çok görülmesinin sebebi ise de bayanların yağ tabakasının erkeklerden çok daha fazla olmasıdır. Buda cildin kendini yenilemesini, bu döngünün daha sık yaşanmasını sağlar.
Yüzde Deri Soyulması Nedenleri:
- İlk olarak dış faktörlerin etkisi ile yüzde oluşan soyulmanın nedenlerinden bahsedeceğiz. Güneş ışınlarına çok fazla maruz kaldıktan sonra epiderm tabakasının tahriş olması nedeniyle yüzde soyulma görülebilir.
- Cildin çok fazla yıkanması sürekli sabun kullanılması ve bunun yanında kullanılan havlunun çok sık değiştirilmemesi. Özellikle tek kullanımlık kâğıt havlular tercih edilmeli bu sayede havluda mikrop ve bakteri birikimi olmaz. Pamuk havlular sürekli ıslak bırakıldığı için orada bakteri birikimi oluşur. Buda cildimize zarar verebilir.
- Çok sıcak veya çok soğuk havalar ile temas halinde olmak. Bu havalar yüzümüze oldukça zarar verir özellikle yazın güneşin zararlı ışınları hassas cildimize oldukça fazla zarar verir. Aynı şekilde kışın kuru sert havası da yüzümüzü tahriş eder ve nem dengesini bozar buda ciltte çeşitli soyulmaların olmasına neden olur.
- Mevsim geçişlerinde, bu dönemlerde normalde olduğundan çok daha fazla hassas olan cildimiz. Ani hava değişimlerinden de oldukça fazla etkilenir. Bu ani değişimler de cildimizin su, yağ ve nem dengesini bozar aynı şekilde yine döküntü bununla beraber kızarıklık ve kaşıntı da olabilir.
- Çok fazla makyaj kullanımı da döküntülere neden olabilir. Bunun sebebi gözeneklerin hava alamamasıdır.
- Alerjik sorunlar da deri soyulmalarına neden olabilir. Özellikle gıdalara olan alerjiler cilt üzerinde kalıcı lekelere de sebep olabilmektedir.
- Bağışıklık sistemi ile ilgili oluşan sorunlar da cildin kendini yenileme süresine etki edebilir. Bu tür rahatsızlığı olan kişilerin genelde yaraları çok geç iyileşir ve leke kalma oranı çok daha yüksektir. Cilt renkleri sarımsı hastalıklı görünür.
- Kanser gibi bazı rahatsızlıklardan dolayı da yüzümüzde soyulma oluşabilir. Çünkü bu rahatsızlıklar vücudumuzda birçok sisteme etki etmektedirler.
- Bazı enfeksiyonlar da yüzümüzde doyulma kaşıntı ve kızarıklık oluşturabilmektedir. Hatta bu enfeksiyonların iyileşme döneminde mutlaka döküntü oluşur ve ölü, kötü deri mutlaka vücuttan atılır.
Yüzde Deri Soyulmasının Belirtileri:
- Direk cildimizin epiderm yani üst tabakasında meydana gelen bir sorun olmasında dolayı. Bu tür şeyler gelişme gösterdiği zaman bunu gözle görebiliriz. Yüzde deri soyulmasının oluşmadan önce yani henüz döküntü fazına geçmeden önce nasıl oluşacağını anlayabiliriz. Cildimiz birçok rahatsızlığı oluşmadan önce çeşitli belirtiler göstererek bizi uyarmaya çalışır. Yüzde soyulma oluşacağı zaman ise ilk olarak o bölgede bir kızarıklık meydana gelir. Bunun dökülme olmayacağı için ortaya çıktığını genelde anlayamayız. Özellikle güneş altında çok fazla kaldıktan sonra bu yüzden olduğunu düşünüp umursamayabiliyoruz.
- Kızarıklık oluştuktan sonra genelde kaşıntı olarak bir başka belirti daha karşımıza çıkar. Bu bazen çok şiddetli bir kaşıntı halinde olabiliyorken bazen o kadar da hissetmeyiz. Ama kaşıntı ve kızarıklık bir arada ise mutlaka bir uzmana görünün derim.
- Ciltte kuruluk; cilt soyulmaya başlamadan önce mutlaka ciltte nem kaybı olur buda cildin çok gergin ve kuru olmasını sağlar bu kuruluğu ve gerginliği elinizle bile hissedebilirsiniz.
- Ciltte kararma da oluşabilir özellikle güneş yanıklarında yüzdeki deri soyulmadan önce mutlaka cilt üzerinde kararmalar oluşur.
- Son olarak ciltte pullanma bu soyulmadan hemen önceki evredir. Bu evrede derinizin parçalar halinde dökülmek için ayrıldığını pul pul bir görünüm kazandığını görürsünüz. Bu evreden sonra cilt zaten kendisi soyulur.
Yüzde Deri Soyulmasının Tedavileri:
- İlk olarak bir dermatologa görünebilir ve onun tavsiye ettiği ilaçları kullanabilirsiniz. Bu süreç içerisinde derinin kendi kendine dökülmesini bekleyin. Kendiniz müdahale ederek deriyi koparırsanız. İyileşmeyi geciktirebilirsiniz. Bunun yanında enfeksiyon oluşma riski de vardır.
- Cilt tipinize uygun ve kesinlikle bir cildiye uzmanının tavsiye edeceği nemlendirici bir krem kullanılabilir.
- Bu süreç içerisinde hijyen çok önemlidir. Ilık bir duş ölü derinin daha çabuk cildinizden ayrılmasına yardımcı olacaktır. Hücrelerinizin yenilenmesini, gözeneklerin açılıp hava almasını sağlayacaktır.
- Doğal yöntemlerden de faydalanabilirsiniz. Özellikle zeytinyağı yüzünüzü hem nemlendirecek hem de onaracaktır. Sivilce izlerinde cilt lekelerinde de kullanabilirsiniz. Zeytinyağını özellikle gece yatmadan önce bir pamuk yardımı ile sürebilirsiniz. Gece kullanmanız etkisini daha çok arttıracaktır
- Cildinizin üzerine bal sürebilirsiniz. Bal özellikle çok iyi bir nemlendiricidir. Dudaklarınız çatladığı zamanlarda da kullanabilirsiniz.
- Maya maskesi yapabilir ve ölü derinin cildinizden atılmasını sağlayabilirsiniz. Maya cildimize oldukça faydalıdır. Birçok farklı çeşit maske yapımında kullanılabilir. Özellikle sivilce izleri leke ve tedavilerinde kullanılabilir.
- Hindistan cevizi yağı da bu yönde kullanabileceğiniz hem çok etkili hem de zararsız bir yöntemdir. Özellikle duş aldıktan sonra kullanmanız çok daha iyi bir etki görmenizi sağlayacaktır.
Yüzde Deri Soyulmasının Risk Faktörleri:
- Bu sorunun risk faktörleri oluşturan kesimleri özellikle sedef hastalığıdır. Sedef hastalığı olan kişilerde deri döküntüleri vardır.
- Çok fazla alerji sorunu olan kişiler, bu kişilerde risk faktörü oluşturan kişiler arasında yer alır. Bunun sebebi alerjik reaksiyonların döküntülere sebep olmasıdır. Bir diğer gruplar ise;
- Güneşe aşırı maruz kalan kişiler
- Kanserli hastalar
- Hassas cilt yapısına sahip kişiler
- Çocuklar ve bebekler
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Yüzünüz güneş yanığı veya alerjik reaksiyon nedeniyle soyuluyorsa, bu soyulma üç ila yedi gün içinde durmalıdır. Cildiniz sık sık soyuluyorsa veya çevresel maruziyetle tetiklendikten sonra soyulmayı bırakmıyorsa, muhakkak bir doktora görünmelisiniz.
Kayhan
Yüzümde sakalım var sakalı tararken beyaz kepeğe benzer döküntü oluyor aynı zamanda kaşıntı oluyor
sudenaz
malum ögrenciyim göz altlarım sebebiyle fondoten kullanmaya basladım 1 hafta bile olmadı.kullandığım fondoten ve markası bilindik ve sağlam güvenilir yinede ben cildim hava alsın diye nemlendirici sürerdim fondotenin altına…lakin ise yaramadi nolduysa yüzumde belirli bölgelerde tahriş meydana geldi ve deride pullanmalar oldu.nasıl disari cikicam bennn